Průmyslově zpracované potraviny zvyšují riziko infarktu a mrtvice

Celosvětová spotřeba silně zpracovaných výrobků, jako jsou cereálie, proteinové tyčinky, šumivé nápoje, hotová jídla a rychlé občerstvení, v posledních letech prudce vzrostla. V Británii a USA tvoří nyní více než polovinu průměrné stravy.

Pro některé lidi, zejména mladší, chudší nebo ze znevýhodněných oblastí, je typické, že jejich strava obsahuje až 80 procent maximálně zpracovaných potravin.

Dvě rozsáhlé studie prezentované na největší světové konferenci o srdci ukázaly, jak ničivý dopad mají tyto výrobky na kardiovaskulární zdraví.

První studie, která sledovala 10.000 žen po dobu 15 let, zjistila, že ty, jejichž strava obsahovala nejvyšší podíl ultra zpracovaných potravin, měly o 39 procent vyšší pravděpodobnost vysokého krevního tlaku. Hypertenze zvyšuje riziko závažných srdečních onemocnění, včetně ischemické choroby srdeční, nemoci periferních tepen, aneurysmat aorty, onemocnění ledvin a vaskulární demence.

Druhá studie, která se zaměřila na více než 325.000 mužů a žen, ukázala, že lidé, kteří jedli nejvíce průmyslově zpracovaných potravin, měli o 24 procent vyšší pravděpodobnost kardiovaskulárních příhod včetně infarktu, mrtvice a anginy pectoris.

Lidé, u nichž průmyslově zpracované potraviny tvořily méně než 15 procent jejich stravy, byli nejméně ohroženi srdečními problémy, vyplynulo z výzkumu vedeného Čtvrtou vojenskou lékařskou univerzitou v čínském Si-anu.

Výsledky studií byly zveřejněny na výročním zasedání Evropské kardiologické společnosti v Amsterodamu. Experti na ně reagovali výzvou k naléhavému přijetí opatření.